Geen categorie

Vind maar!

✨Elvira’s wekelijkse column✨

Je hebt vast wel eens te horen gekregen dat je je vooral niets moet aantrekken van wat een ander van je vindt of denkt. Ik ben het daar eigenlijk niet helemaal mee eens.

De reden waarom mensen dit zeggen en wat ze er meestal mee bedoelen, daar ben ik het wel mee eens: Laat wat een ander vindt of denkt, niet bepalen hoe jij je leven leeft. Waarom zou je jouw dromen of verlangens overboord gooien omdat er mensen zijn die bijvoorbeeld vinden dat jouw dromen onrealistisch zijn, dat het niet bij je past of dat er geen toekomst in zit.

Een paar jaar geleden had ik zelf verschillende meningen gevormd over van alles en nog wat. Maar wat was nou echt mijn mening? Geen idee. Ik liet mij voornamelijk beïnvloeden door de meningen van anderen. En ja, dat werd natuurlijk lastig toen ik er eenmaal achter kwam dat wat ik vind of denk vrij belangrijk is voor mijn eigen toekomst. Daarom ben ook ik begonnen met me ‘niets aantrekken van wat een ander vindt of denkt’.

En toch is er ook een deel van mij die niet helemaal achter deze uitspraak staat. Wat een ander vindt of denkt kan je namelijk ook informatie geven over jezelf en dat kan je ook weer ergens brengen.
We vinden het bijvoorbeeld allemaal fijn om positieve dingen over onszelf te horen. Hier mag je je naar mijn idee zeker iets van aantrekken. Dit kan jouw zelfvertrouwen zelfs een enorme boost geven. Dus geniet af en toe ook zeker van wat een ander van je vindt of denkt.
Een ander kijkt naar jou vanuit zijn of haar oogpunt, met zijn of haar oordelen, ervaringen en gevormde meningen.
Het is de vraag hoe jij op een ander over komt.
Ik weet nog dat een vriendin van mij aangaf dat ik een tijdje veel over mezelf praatte. Ze kreeg het gevoel dat het in een gesprek meer om mij ging dan om ons beide. Ik vond dit natuurlijk vreselijk om te horen, want zo wil ik helemaal niet overkomen, maar dit was dus blijkbaar wel hoe zei het ervaarde. Omdat ik mij weldegelijk aantrok van wat zij op dat moment van mij vond, ben ik bewust gaan werken aan de negatieve kant van mijzelf, een kant waar ik mezelf helemaal niet eens van bewust was.

Wat ik wil zeggen is, ja… iedereen heeft zo zijn mening. Je kan het nooit iedereen naar het zin maken en sommige meningen kunnen je alleen maar in de weg zitten. Maar er zijn ook meningen die jou verder kunnen helpen groeien.
Dus mijn advies zou niet zijn, ‘trek je niet aan van wat een ander van je vindt of denkt’. Mijn advies zou eerder zijn: ‘filter wat een ander van je vindt of denkt en kies wat voor jou belangrijk is en je eventueel kan helpen groeien’.

En als je dan toch bezig bent, filter dan ook meteen wat jij van jezelf vindt of denkt. Laat dat wat je negatief in de weg zit achter en focus je op datgene wat jou kan helpen groeien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.