Geen categorie

Willen of Kunnen!

✨Elvira’s wekelijkse column✨

Deze week gaat mijn column over het verschil tussen ‘willen’ en ‘kunnen’.

“Maar dat kan ik helemaal niet!” hoor ik steeds vaker om mij heen zeggen.
Mensen focussen zich vaak op het feit dat ze iets nog niet kunnen en het ergste vind ik misschien wel, dat ze hun dromen en verlangens daarvan laten afhangen.
Ze laten hun dromen vaak varen omdat ze vinden dat ze iets niet (of niet goed genoeg) kunnen. Enorm zonde als je het mij vraagt.

Maar hoe komt dat toch? Waarom zijn wij zo gefocust op het ‘kunnen’?

Er wordt ons tegenwoordig vaak gevraagd: wat kun jij? Waar ben je goed in? Of wat beheers je al? Aan de hand daarvan word je een bepaalde functie of rol in het leven aangeboden. En hier begint het bij mij te knagen. Want waarom zijn we allemaal zo bezig met wat we ‘kunnen’ in plaats van wat we ‘willen’?

Wat nou als ons vaker gevraagd zou worden: waar wil je goed in zijn? Wat wil je graag doen? Of waar verlang je naar? Dan wordt het stukje ‘kunnen’ opeens een leuke uitdaging! Je mag namelijk iets leren waar je een bepaalde passie voor hebt of waar je naar verlangt. Het is bewezen dat (persoonlijke) groei gelukkig maakt.

Dus kijk niet alleen naar wat je kan, maar vooral naar wat je nog te leren hebt. Dit zorgt namelijk voor een enorme boost voor je motivatie en voor je geluksgevoel. Wie weet zal dat voor een groot deel het ‘burn out’ percentage zelfs verlagen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.